Přejít k obsahu | Přejít k menu | Přejít k vyhledávání

Plynaři roku jsou ze Šumperka. Na stupních vítězů stanuli také studenti z Prahy a Kyjova

29.04.2024

#novinka 
Mezinárodní středoškolská soutěž PLYNAŘ ROKU 2024 zná své vítěze: Zlato vybojovala dvojice žáků ze šumperské Střední školy řemesel, druhé místo získali studenti pražské Střední odborné školy Jarov a bronzovou medaili si odnesl tým Střední školy polytechnické Kyjov. Klání řemeslníků vyvrcholilo veřejným finále na Stavebním veletrhu v Brně, kterého se zúčastnilo sedm škol z Česka a jedna ze Slovenska. Cílem soutěže bylo ocenit nejtalentovanější studenty plynařiny a příbuzných technických oborů, představit veřejnosti možnosti studia a také budoucnost plynárenství. Ta je spojená s nástupem obnovitelných plynů: biometanu a vodíku.

 

Studenti soutěžili nejen v teoretických znalostech, ale především v praktických dovednostech spojených s plynařinou, jako jsou svařování, výstavba polyethylenové plynovodní přípojky s propojením na plynoměr nebo lisování měděných spojů s připojením na plynový kotel.

Jsme hrdí na naši školu a na to, že opravdu něco dokážeme rukama. Během soutěže jsme načerpali novou inspiraci. Poznali jsme, jak si stojíme ve srovnání s jinými studenty z Česka i Slovenska a zaujala nás vodíková budoucnost plynárenství,“ okomentovali své vítězství studenti Michal Končický a Ondřej Chmelař ze Střední školy řemesel, Šumperk. Tato škola nabízí zkrácené nástavbové studium oboru Mechanik plynových zařízení.

Nové generace plynařů jsou pro českou energetiku klíčové

Právě plynárenství v příštích letech očekává poptávku po vyučených profesionálech. Na tuto skutečnost upozorňuje Petr Zajíček, ředitel speciálních prací největšího českého distributora plynu skupiny GasNet, která byla generálním partnerem soutěže. „Čeká nás renesance plynu. Zemní plyn nahradí končící uhlí nejen ve velkých elektrárnách a evropské plynárenství se připravuje na postupné nahrazení zemního plynu obnovitelnými plyny – biometanem a vodíkem. Nové generace plynařů tak budou pro českou energetiku klíčové. Abychom získali nové plynaře, podporujeme středoškolské studenty stipendii, placenými praxemi a zavádíme nástavbové formy studia plynařiny pro technické obory. To vše jsme veřejnosti představili během soutěže na Stavebním veletrhu,“ popisuje Zajíček.

Řemeslo má zlaté dno

Akce PLYNAŘ ROKU 2024 byla součástí multioborové středoškolské soutěže „Mistři všedních dnů“, kterou organizovala Střední škola stavebních řemesel Brno-Bosonohy. Na Stavebním veletrhu v Brně tak soutěžili v odborných dovednostech i žáci dalších oborů, například tesaři, čalouníci, zedníci či klempíři. „Odborně vyučených řemeslníků je na trhu práce nedostatek, a tak dnes opravdu platí, že řemeslo má zlaté dno. Naši žáci jsou zaměstnavateli velmi žádaní a dobrou práci mají v podstatě jistou. To platí i pro absolventy oboru Mechanik plynových zařízení,“ zdůrazňuje závěrem Roman Komínek, zástupce ředitele Střední školy stavebních řemesel Brno-Bosonohy.

PLYNAŘ ROKU 2024

O titul PLYNAŘ ROKU 2024 soutěžily dvoučlenné týmy z celkem osmi škol: Střední škola stavebních řemesel Brno-Bosonohy; Střední odborné učiliště plynárenské Pardubice; Střední škola řemesel Frýdek-Místek; Střední škola ESOZ Chomutov; Střední škola polytechnická Kyjov; Střední škola řemesel, Šumperk; Střední odborná škola Jarov, Praha; Stredná odborná škola stavebná, Nitra. Organizátorem druhého ročníku mezinárodní středoškolské soutěže byla Střední škola stavebních řemesel Brno-Bosonohy. Generálním partnerem akce byl největší český distributor plynu skupina GasNet. Partnery byly: Jihomoravský kraj, COVpS JMK, České ručičky, NET4GAS, Pražská plynárenská, HUTIRA, FASTRA, SEPSafe, Gas Storage CZ, ENBRA, Thermona, Berner, Metrostav a Lesensky.cz.

Cítíte plyn? Volejte kdykoliv.

Pohotovostní linka 1239

Potřebuje poradit?
Hledáte informace?
Kontaktujte zákaznickou linku.

Zákaznická linka 555 90 10 10