Přejít k obsahu | Přejít k menu | Přejít k vyhledávání

GasNet opět pomáhá Ukrajině s opravou energetické infrastruktury

15.04.2024

#novinka  #tisková zpráva 
Ukrajinští plynaři obdrželi od společnosti GasNetu, největšího českého distributora plynu, třetí balíček technologické humanitární pomoci. Cílem je podpořit Ukrajinu a její obyvatele v obnově poškozené energetické infrastruktury.

 

Chceme pomoci lidem na Ukrajině v těchto těžkých časech. Proto jsme se jako plynaři rozhodli poskytnout našim ukrajinským kolegům další technologickou podporu, která pomůže opravit poškozenou energetickou infrastrukturu. Plynaři pomáhají plynařům," vysvětluje Petr Koutný, provozní ředitel GasNetu.

Společnost GasNet pomoc úzce koordinovala s Ministerstvem energetiky Ukrajiny a týmem Ukraine Support Task Force organizace Energy Community Secretariat (ECS-USTF). Celkem dvacet tun specializovaných plynárenských zařízení bylo dodáno jedenácti provozovatelům distribučních soustav v Charkovské, Mykolajivské, Sumské, Černihivské, Dněpropetrovské či Záporožské oblasti. „Pomoc přispěje k opravám a obnově dodávek energie ukrajinským spotřebitelům. Ministerstvo energetiky Ukrajiny vyjadřuje upřímnou vděčnost společnosti GasNet za poskytnutou humanitární pomoc Ukrajině," děkuje Svitlana Grynchuk, náměstkyně ministerstva.

Tým ECS-USTF pomohl dodat zařízení ukrajinským distributorům plynu díky tomu, že zprostředkoval logistiku dodávek od GasNetu, a to prostřednictvím Mechanismu civilní ochrany EU (UCPM). „Společnosti GasNet jsme již potřetí pomohli s darem na podporu ukrajinského plynárenství. Děkujeme kolegům z GasNetu za efektivní partnerství. Po dosud největších útocích na ukrajinskou energetickou infrastrukturu jsme připraveni dodat další, velmi potřebné vybavení. Pomoc jsme realizovali prostřednictvím UCPM ve spolupráci se Střediskem pro koordinaci odezvy na mimořádné události (ERCC) DG ECHO. Našim stávajícím partnerům jsme vděční za jejich podporu. Jsme připraveni distribuovat další pomoc, abychom zajistili bezpečnost základních energetických služeb na Ukrajině," vzkazuje Ádám Balogh, vedoucí týmu Ukraine Support Task Force organizace Energy Community Secretariat.

V roce 2023, během první zásilky, věnovala společnost GasNet ukrajinským plynařům sedm vozidel a specializovaná plynárenská zařízení ze svých zásob. Další pomoc následovala v průběhu téhož roku. Kromě toho společnost GasNet a její zaměstnanci poskytli lidem na Ukrajině finanční podporu ve výši přes 2,5 milionu korun, a to v roce 2022 prostřednictvím humanitární organizace Člověk v tísni. Zaměstnanci GasNetu také pomohli zprovoznit ubytovnu pro uprchlíky v Praze.

Cítíte plyn? Volejte kdykoliv.

Pohotovostní linka 1239

Potřebuje poradit?
Hledáte informace?
Kontaktujte zákaznickou linku.

Zákaznická linka 555 90 10 10