Přejít k obsahu | Přejít k menu | Přejít k vyhledávání

Co dělat, když cítíte plyn? Máme pro vás ty správné zásady

23.04.2024

#novinka 
Jakmile ucítíte typický sirný zápach plynu, měli byste se mít na pozoru. Plynaři největšího českého distributora GasNet radí, jak se správně zachovat, když máte podezření na únik plynu.
Plynárenská pohotovost 1239

Je to stejné jako s elektřinou, horkou vodou nebo ohněm. Plyn je skvělý sluha, ale když se k němu přistupuje lehkovážně, dokáže být i zlý pán. Plyn vám dobře poslouží v kuchyni a je to jistota, která dokáže bezpečně a spolehlivě vytopit dům. Oproti tuhým palivům se při jeho spalování uvolňuje výrazně nižší množství pevných částic i oxidu uhličitého. Nezodpovědnost při práci s ním ale může nadělat škody.

O bezpečné a spolehlivé dodávky plynu se starají distributoři. Ti se taky starají o to, aby byl plyn náležitě cítit, protože zemní plyn je sám o sobě bez zápachu. V odorizačních stanicích k němu plynaři přidávají typický sirný zápach a díky němu se dá detekovat přítomnost zemního plynu pouhým čichem. Nejsou k tomu potřeba žádné speciální přístroje.

Cítíte plyn? Větrat, nekouřit a volat linku 1239

Když ucítíte plyn, je potřeba dodržovat několik zásad, abyste předešli případné nehodě. Zemní plyn je pochopitelně hořlavý a za nepříznivých podmínek, jako je například jeho hromadění v uzavřeném prostoru, může závažně ohrozit zdraví i majetek lidí.

Proto je nutné nepodceňovat jakýkoliv únik plynu. Tohle je pět základních zásad:

  • Zkontrolujte uzávěry plynu: Uzavřete všechny uzávěry plynu, zejména HUP (hlavní uzávěr plynu).
  • Nemanipulujte s ohněm: Nepoužívejte vypínače, uhaste všechny plameny, zabraňte jakémukoliv vzniku jisker či plamene, nekuřte, nevytahujte elektrické spotřebiče ze zásuvky.
  • Větrejte: Otevřete dveře i okna.
  • Opusťte budovu: Informujte své sousedy a opusťte budovu.
  • Volejte pohotovost: Z prostoru mimo budovu, kde už nehrozí únik plynu, volejte telefonní číslo 1239.

Plynárenská pohotovostní a poruchová služba funguje 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Plynaři prověřují každé volání. Těsně taky spolupracují s hasiči, pokud řeší vážnější případy.

GasNet distribuuje plyn v celé České republice kromě Prahy a jižních Čech. Celkově obsluhuje 2,3 milionu odběrných míst a stará se o 65 tisíc kilometrů plynovodů. „Nikdy žádné hlášení nepodceňujeme a naše pohotovostní a poruchová služba vyjíždí i několikrát denně,“ říká provozní ředitel GasNetu Petr Koutný.

Za spotřebiče odpovídá jejich majitel

Distributor se stará o plynárenskou distribuční soustavu. To jsou plynovody, které končí před hlavním uzávěrem plynu (HUP). Všechno ostatní jako domovní rozvody plynu a plynové spotřebiče jsou ve vlastnictví majitelů nemovitostí a za jejich bezpečný provoz odpovídá jejich majitel.

S plynem se to má jako s každou jinou energií, která k vám domů proudí. Pokud máte rozbitý kotel, je potřeba kontaktovat váš místní plynoservis. Je to stejné jako například s kapajícím kohoutkem – potíž vyřeší přivolaný instalatér, a není určitě potřeba volat do vodárny.

Domovní plynovody za hlavním uzávěrem plynu a plynové spotřebiče je potřeba pravidelně kontrolovat. Jejich vlastníci jsou plně zodpovědní za jejich provozuschopnost a bezpečnost. Z preventivních důvodů doporučujeme nechat vnitřní rozvody a plynové spotřebiče zkontrolovat alespoň jednou ročně,“ říká Petr Koutný z GasNetu.

Cítíte plyn? Volejte kdykoliv.

Pohotovostní linka 1239

Potřebuje poradit?
Hledáte informace?
Kontaktujte zákaznickou linku.

Zákaznická linka 555 90 10 10